Lakerda Nasıl Yapılır?

Video :

Lakerda yapımı için en uygun zaman kasım sonu aralık bası suların soğuması ve balığın yağlanmaya başladığı zamandır.

laker (ben genelde kafadan 2 parmak sonra ) 5 parmak iz alarak kesmeye başlıyorum

iri torikleri tercih edin

balık kesilip içindeki kan kısmı temızlendıten sonra deniz suyu yada tuzlu suda

kanı akıtalana kadar beklenir. bu surede suyun soguk olmasına dıkkat edin.

suyu hergün mutlaka değiştirin. kanı temizlendikten sonra cubuk tel yardımı ile ilik kısmını boşaltın.

Torik Balığı

Halkın genelinin Palamut balığının büyüğü olarak bildiği Torik Balığı, aslında kendine has bir balık türüdür. Torik balığının küçük olanlarına Tombak Balığı adı verilir. Tombak balığını olta ile yakalamak oldukça zordur. Torik Balığı Pelajik balıklar sınıfındadır. Gezen bir balık olup, beslenmesini yüzerken ağzını açarak yediği deniz canlıları ile olur. Yerinde durmayı sevmez ve oldukça hızlı büyür.
Torik Ailesi(Familyası)

Torik (Scombridae), Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Akdeniz, Karadeniz ve Atlas Okyanusunda yaşar. Özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yeri vardır. Balığın sırtı mavi ve çizgili, yanları ise gümüş renktedir. Boyları 1 metreye kadar ulaşabilen bu tür, yaşlarına göre Torik, Palamut, Sivri, Altıparmak, Çingene Palamudu, Kestane Palamudu gibi değişik isimlerle anılır. Torik ve Palamut Balığı aynı türün yaşça farklı halleridir.
Torik Balığının Özellikleri

Torik ve türlerinin etleri oldukça lezzetlidir. Sırt bölgeleri mavi rengi andırır, yan ve karın kısımları gümüş rengi andırır. Vücudu yanlardan basık olup, aşağı ve yukarı doğru daralır. Tombul bir balık görüntüsü verir. Kuyruk bölgesi ince ve uzundur. Vücudu pullarla kaplıdır. İki adet sırt yüzgeci vardır. Dişleri oldukça kuvvetlidir. Küçük balık ve canlılarla beslemesini tamamlar. Süratli ve hızlı yüzerler. Yüzme keseleri yoktur. Batmamak için devamlı yüzmeleri gerekir. Palamut Balığı Akdeniz balığıdır. Belli dönemlerde Karadeniz ve Marmara’ ya girerler ve çıkarlar.
Üreme zamanları Mayıs ortalarından başlayarak haziran sonu veya temmuz başlangıcına kadardır. Bu türün en küçüğü Kestane Palamudu’ dur. Ağırlığı 200-250 gram arasındadır. Bir büyüğü ise Çingene Palamudu olup, 300-350 gram arasında ağırlığı değişir. Bunlardan sonra Palamut Balığı gelir. 750-1 kg arasında değişen ağırlığı olan Palamuda iki yaşında Torik, üç yaşında ise Sivri, daha büyüklerine ise Piçota veya Altıparmak Balığı denir.

Torik, bahara yakın beslenmek için Karadeniz’ e gelip, sonbahardan itibaren Marmara’ ya ve Çanakkale’ ye iner. Sürü halinde gezen Uskumru, Kolyoz, İstavrit, Hamsi, Sardalya gibi balıklara saldırarak bu balıkları yer. Torik, Tombik ile çok karıştırılır. Ama aslında Palamut Balığının irisidir. Tombik Balığı da Torik’ de, Scombridae familyasına aittirler.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Türlerine Göre Palamut Ve Torik Boyları

Çingene Palamudu 10 – 25 cm, Palamut 30 – 35 cm, Kestane Palamudu 40 – 45 cm, Zindandelen 50 – 55 cm, Torik 60 – 65 cm, Altıparmak 65 – 70 cm, Peçuta 70 cm üzeri boyutlardadır.

#Lakerda #Lakerdanasılyapılır #yakalavepisir
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

? Video Hoşunuza Gittiyse Lütfen Beğen & Yorum Yap & Paylaş !

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

? Videolarım da Değişik Tatlar Keşfedebilirsiniz

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

? Balık Avları Ve Balık Yemek Tarif Videolar İçin Aşağıdaki Linklere Göz Atın

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

? Rapala İle Palamut Nasıl Tutulur? https://goo.gl/XJ3b9e

? Palamut Tava Nasıl Yapılır https://goo.gl/wj5BTd

? Uzun Olta Lüfer Avı https://goo.gl/ovXRyb

? Rapala arkası zargana ile lüfer avı https://goo.gl/LKjUDr

? Balık Kokoreç Tarifi https://goo.gl/nft4o6

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Facebook'ta Yorumla
(Visited 609 times, 1 visits today)

Bunlar da dikkatinizi çekebilir! :)