Levrek Avları / Trofe Levrekler
Yakala ve pişirde levrek avlarımı izleyeceksiniz.
palet: fondeep karbon
tüfek: cayman et 95
kamera : son as30v
teknemiz : viyaboat teodora sln 49
keyifli bir av oldu bizim için
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Levrek:
Takımı; Perciformers ( levreksiler ), bütün balık türlerinin % 40 ‘ını oluşturan büyük bir balık takımıdır. Familyası; Moronidae ( levrek ) tir, Cinsi; Dicentrarchus’ tur. İki farklı türü vardır. 1. si Bayağı levrek olan Dicentrarchus labrax . 2. si Benekli levrek olan Dicentrarchus punctatus ‘ tur. Bunların dışında olan minekop ve eşkina balığı çeşitli makalelerde levrek olarak belirtilirler fakat bu yanlış bir ifadedir. Minekop ( Umbrina cirrosa ) ve Eşkina ( Sciaena umbra ) dır. Yani Sciaenidaefamilyasına ait, Perciformes ( levreksiler ) takımındandır. Oysa bizim levreğimiz moronidae familyasına aittir.
Kısaca bu iki balık levrek değil, levreksidir. Ayrıca levreğe, Tuzlu Su Levreği denmez. Levrek zaten Tuzlu Su balığıdır. Sudak yani Tatlı Su Levreği başka bir balıktır, sadece şekil olarak levreğe benzer ve levreğe Sudak’ta denmez.
İngilizcede karşılığı seabass ‘tır.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Vücudu füze şeklindedir. Solungaç kapağı üstünde dikensi çıkıntılar bulunur. Sırt kısmı koyu gri aşağıya indikçe parlak gri ve beyaza döner. Yüzgeçlerinin rengi koyudur. Ortalama 20 yıl yaşarlar. Boyları ortalama 50 – 100 cm ve ağırlıkları 8 – 10 kg ‘dır. Tabi ki ülkemiz için bu boy ve ağırlıktaki balıkları rüyalarımızda bile görmek çok zordur. 40 cm den küçüklerine ispendekdenir.
Ilık ve soğuk denizleri kıyı kısımlarında denizlerin nehirlerle karışımı acı su bölgelerinde yaşarlar. Genellikle 15 metreden derinlere gitmez 30 metreden daha derin sularda hiç bulunmaz. Fazla gezen bir balık değildir, yerli balıklardan sayılır. Yetişkinleri yalnız ve kıyılara paralel olarak gezer. Yetişkin olmayanlar grup halinde gezerler. Ayrıca gıda kaynakları olan ringa balıklarını takip ettikleri zaman da sürüler halinde toplanıp göç edebilirler. Gemi batıkları ve kaya oyuklarında yuvalanırlar.
Türkiye kıyılarında;
Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunur. Her mevsim, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanabilir. Etinin lezzeti ve fiyatının kabarıklığından dolayı çiftliklerde suni olarak yetiştirilir. Yetiştirilen bu balıkların büyük bir bölümü AB ülkelerine satılır. Unutulmamalıdır ki balıkçı tezgahlarında Deniz levreği diye satılan balıklar tabi ki denizde yetişir fakat bazıları denizde suni olarak çiftliklerde yetişir. Diğerleri ise doğal yaşamlarını yaşarken yetişip, yakalanıp satılırlar. Biz müşterilerin tezgahta ki levreğin suni yolla mı yoksa doğal yollarla mı yetiştirildiğini ayırt etmesi neredeyse imkansızdır.
Etçil ve yırtıcı bir balıktır. Bu yüzdende tüm etçil balıklar gibi lezzetlidir. Tabi ki üreme zamanı hariç. Karides, yengeç, kurtlar ve tabi ki de küçük balıklarla beslenir.
Pişirilmesi çeşitleri için kanalımızı ziyaret ediniz
#yakalavepişir #yakalavepisir #levrek #yakalapisirlevrek