Slow jigging nedir?
Makaleme başlamadan önce kullanılan kavramlarla ilgili bir önsöz yazmak istiyorum. Birçok alanda olduğu gibi balıkçılık sektöründe de avlanma teknikleri ve kullanılan malzemeler, ülkemizde yabancı terimlerle kullanılmaktadır. Ben de makalemde birçok terimin ülkemizde bilindiği şekilde yabancı terimlerle aktarılmasının, hem malzemenin edinimi hem de malzemelerin detayları ile ilgili bilgiye dünya genelinde ulaşmanız açısından kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Elden geldiğince de parantez içlerinde Türkçe’lerini aktarmaya çalışacağım.
Slow jigging (yavaş jigleme) üzerine olacak makalemi; diğer tekniklerden ayıracak bilgileri de giriş kısmında aktararak ve detaylı bir bilgi edinimi sağlayacağınıza yürekten inanarak sizlere sunuyorum…
JIG NEDİR? JIGGING TERİMİ NEDEN KULLANILIR?
Jig ülkemizde seğirtme olarak ta bilinen ama modern formda çok daha başarılı hale getirilmiş, hammaddesi genellikle kurşun olan ve boya ya da kaplamalarla sahte balık dizaynı kazandırılmış malzemelerdir. Maliyet kaygısı olmadığında; profesyonellerin seçimi olarak jigin boyutunu da küçültmek adına tungstenden de üretildiği bilinmektedir. Boyutun neden önemli olduğunu diğer başlıklar altında detaylı olarak inceleyeceğiz.
Jigging; jigleme olarak Türkçe’leştirilebilir. Jig ile yapılan aksiyonların ve hatta tekniğin genel adı olarak bilinmektedir. Türkiye’de jigging, birçok farklı kategoriler altında uzun yıllardır yapılmaktadır.
JIGGING TEKNİKLERİ NELERDİR?
- Vertical Jigging (Düşey Jigleme) : Vertical kelimesi İngilizce’de düşey ya da dikey anlamına gelmektedir. Bir çok bölgede speed jigging (hızlı jigleme)olarak ta bilinmektedir. Yakalanacak balığın türüne bağlı olarak; genellikle en dibe kadar jigin batırılması, ardından kamışa aksiyon vererek hızlı sarım tekniği ile jigin en yukarıya kadar çekilmesi ile yapılır. Örneğin; hedeflenen balık en dipte yaşayan bir taş balığı ise, vertical jigging dipten balığın yükselebileceği alana kadar yapılıp, geri salınması ile başarı arttırılabilir. Bu aslında tüm teknikler için doğru bir uygulamadır. Slow jiggingin ön plana çıkması ile birlikte eski geçerliğini çok yorucu olduğundan ötürü kaybetmiştir.
- Light Jigging (Hafif jigleme) : Light jigging aslında tüm jigging teknikleri için kullanılabilir bir terimdir. Hafif jiglerle ve ince takımlarla uygulanan bir tekniktir. Hafif kelimesi balığa göre göreceli bir kavram olduğundan, bu konuyu diğer başlıklarda olduğu gibi ayrı bir konu altında detaylı olarak inceleyeceğiz. Ancak PE 1 (0.20 mm) altında ip (braid), 0.30 mm lider misina ve maksimum 100 gr.’a kadar jigler tercih edilerek uygulanmaktadır. Ancak bu ölçüleri tanımlama yapmak için kesin bunlardır diye sınırlamak ise kesinlikle yanlıştır. Örneğin; LRF (Light rock fishing) tekniği ile formu biraz daha değişmiş, farklı metotlarla genişlediği bilinmektedir.
- Shore jigging (Kıyıdan jigleme) : Spin – At-çek tekniğinde kullanılan malzemelerden biraz daha ağır malzemeler kullanılarak uygulanan tekniktir. Genellikle 5000’lik makine, 270 cm.’in üzeri kamışlar ve minimum PE 2 ip kullanımı ve 0.35 mm. şok liderin (shock leader) gerekli olduğunu düşündüğüm tekniktir. Kıyıdan uygulanıyor olması, tekne avcılığına göre birçok risk taşıdığı anlamına gelmektedir. Balığın kıyıdan yatay olarak çekiliyor olmasıyla birlikte, kayalara sürtme riskini her zaman göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu bağlamda da minimum PE 2 ip seçimini özellikle belirtmek istedim. Bu ölçüler malzeme kalitesi göz önüne alınmadan, yüzeysel olarak aktarıldığından ve shore slow jigging gibi bir çok farklı alt kategorisinin olmasından ötürü bu konuyu da başka bir başlık altında detaylı olarak inceleyeceğiz.
- Slow Jigging (yavaş jigleme) : Vertical jiggingin yukarıda da belirttiğim gibi ağır malzemelerle yorucu bir şekilde uygulanıyor olması, farklı teknikler aramaya sevketmiş ve slow jigging bu şekilde doğmuştur. Bu konuyu detaylı olarak inceleyeceğimiz için, özet bir bilgi vermeden, hemen slow jigging nedir konusu ile yazıma devam etmek istiyorum.
SLOW JIG VE SLOW JIGGING NEDİR?
Slow jigging, dünyada ilk olarak özellikle uzak doğuda uygulanmaya başlamıştır. Hedeflenen esaslar, en ufak, en ince ve en hafif malzeme kombinasyonu ile aksiyonlar yaratarak balığı provoke etmek ve deneme sayısını arttırabilecek bir başarı sağlamaktır. Bu esasları eğer aklınızın bir ucuna yazarsanız, malzeme seçiminden tutun, hedeflenen balığa kadar tüm detaylarda bu esasları elden bırakmayarak başarı elde edeceğinize emin olabilirsiniz. Bu esasları makalenin devamında detaylı olarak inceleyeceğiz.
Slow jigging tekniğinde kullanılan jiglerin genel kategori adına slow jig denir. Düşüş ve sarımdaki aksiyon farklılıklarına göre farklı slow jigler bulunmaktadır.
SLOW JIGGING İÇİN MALZEME SEÇİMİ
Slow jigging için uygun makine seçimi : Tekne avcılığında bilinmelidir ki derin su avları düşünülüyorsa, seçiminiz mutlaka çıkrık makineden yana olmalıdır. Çıkrık makineler; aldığı ip miktarı, ip boşaltımını ve toplamasını spin makinelerin %95’inden daha hızlı yaptığından ve özellikle tekne balıkçılığı için üretildiğinden ötürü bizlere çok daha fazla avantaj sunacaktır. Bu bağlamda ben sadece çıkrık makineleri inceleyeceğim.
Slow jigging için bir makineden isteyeceğimiz özellikler aşağıdaki gibi olmalıdır:
- Mümkün olduğunca hafif olmalıdır. Çünkü jigging deneme üzerine kurulmuş bir tekniktir. (çok aç bir balığa denk gelinmediyse.) Ne kadar fazla deneme yapabilirsek, o kadar şansımızı da arttırmış oluruz. Hafiflik bu bağlamda önemlidir. Elbette kişiden kişiye bu da değişken bir değer olduğundan, eğer bir değer vereceksek maksimum 800 gr.’a kadar makineleri tercih etmeniz doğru olacaktır diyebiliriz.
- Stabil kalama gücü vermelidir. İngilizce’si drag olarak bilinir. Her ne kadar bazı markalarda 30-40 KG. drag gücü gibi makinenin kalitesiyle alakasız değerler verilse de biz direkt makine isimleri vererek, bu tuzağa düşmenizi engelleyeceğiz. Stabil kalama gücü nedir? 20 KG. üzeri bir balık vurduğunda, eğer makinamızın 8 KG.’lık bir drag gücü varsa ve balık 150 metre ip aldıktan sonra halen daha bize 8 KG.’lık kalama gücünü sunabiliyorsa, kısacası kullanılan malzeme ısınmayla yorulmuyorsa, işte o bizim asıl hedeflediğimiz kalama gücüne sahip demektir. Dolayısıyla, 8 KG. civarı bir drag slow jigging için %90 oranında yeterlidir. Çünkü slow jigging haddini bilip, ona göre mücadele etmeyi gerektirir.
- Mümkün olduğunca fazla ip almalıdır. Slow jigging tekniğinde, aslında 300 metrelik bir ip uzunluğu, avların %90’ında yeterli olacaktır. Ancak bazen beklenmedik avlar, “Ah be keşke biraz daha ipim olsa kesin bu balığı tekneye alırdım!” dedirtecektir.
- Bir turda sardığı ip miktarı 90 cm ile 120 cm arasında olmalıdır. İngilizce’de line retrieve olarak bilinen bu durum, aslında kolu tam bir tur çevirdiğinizde, makinenizin sardığı ip miktarını anlatmaktadır. Ben 90 cm. miktarını elinizdeki makineleri iş yapmaz olarak bir köşeye atmamanız adına yazdım. Tercihen 100 cm. in üzerinde olması çok daha pratik olacak ve performansımızı arttıracaktır.
- Klavuz aparatları asla olmamalıdır. Slow jigging için üretildiği iddia edilen, aslında bait casting (canlı yem çıkrıkları) için üretilmiş olan piyasada birçok ürün var. Elinizle ipi klavuz yaparak sarmayı, slow jigging yapıyorsanız öğrenmelisiniz. Bu ürünler, jigimizi minimum sürede aşağıya indirmemizi engelleyecektir. Bahsettiğim klavuzun ne olduğunu bu resimden görebilirsiniz.
- Makara yani spool mümkün olduğunca dar olmalıdır. Çoğunlukla; makara içine parmak basarak makinenin kalama gücüne ve yemin düşüşüne müdahale etmek gerekeceğinden, makara ne kadar dar ise, sizin için o kadar kolay olacaktır. Hatta sarım yaparken, parmak yordamıyla ipe klavuz yapılacağından, özellikle elleriniz ufaksa geniş makaralarda zorlanacak ve doğru sarım yapamayacaksınızdır. Maksimum 600 metre PE2 ip alabilen bir makara boyutu sizin için fazlasıyla yeterlidir.
SLOW JIGGING İÇİN MAKİNE MARKASI SEÇİMİ
Burada küçük bir sır vermek istiyorum ki ben çocukluğumda bindiğim bisikletten bu yana, her zaman Shimano ürünlerini tercih ettim. Bu bir marka sevgisinden çok, zaman içinde bana sunduğu uzun süreli dostluğun getirisidir. Bir firmanın eğer ana işi dişli üretmekse, bu firmaya güvenmek benim için yeterli bir sebeptir. Yalnız bu sizin bu markayla kötü bir şey yaşamayacağınız anlamına asla gelmemektedir. Dostluk, karşılıklı saygıyla olur. Hakettiği değeri verip, bakımlarını yaparsanız en kötü markayı bile yıllarca kullanabileceğinizi unutmamalısınız. Dolayısıyla özellikle dövizin artışı ile birlikte aşağıda belirttiğim makineler küçük servet değerini almıştır. Bu bağlamda size yukarıda belirttiğim değerleri klavuz alarak, başka markaları da kullanabilirsiniz. Örneğin; bir turdaki sarım miktarı, drag gücü ve aldığı ip miktarı en önemli üç değerdir. İzninizle önermek istediğim ve tecrübe etme fırsatı bulduğum makineleri aşağıda listeliyorum, tecrübe ettikçe diğer makineleri de zaman içerisinde ekleyeceğim:
Shimano Ocea Jigger 2000 ya da 2001 : 2000 versiyonu sağ elle sarım, 2001 versiyonu ise sol elle sarım yapanlar içindir. Bir turda 117 cm. ip toplamakta ve 10 KG. drag gücüne sahiptir. Bu miktar, makinenin makarasının tamamı ile dolu olduğunda sağlanmaktadır. 585 GR. Ağırlığı bulunup, yeni versiyonlarında T sarım kolu ile birlikte piyasaya sürülmektedir.
Örnek Shimano Ocea Jigger 2000 resmine buradan bakabilirsiniz.
Daiwa Saltiga SASD20HA : Sağ elle sarım imkanı sağlayan bu model, bir turda 100 cm. ip toplamakta ve 17.6 kg drag sağlamaktadır. 465 GR. Ağırlığındadır.
Örnek Daiwa Saltiga SASD20HA resmine buradan bakabilirsiniz.
Studio Ocean Mark Blue Heaven L50Hi : Model isminden sonra eklenen -R (right) ya da -L (left) kodları, sırasıyla sağ el ya da sol elle sarım modelini olduğunu açıklar. Bir turda 110 cm. sarmakta ve 10 kg. drag gücü bulunmaktadır. Ağırlığı 515 gr.’dır.
Örnek Studio Ocean Mark Blue Heaven L50Hi-R resmine buradan bakabilirsiniz.
Accurate BX-600SX : Sağ el kullanılabilmektedir. Bir turda 120 cm. sarım miktarına sahip olup, yaklaşık 15 KG. drag gücüne sahiptir. 680 GR. Ağırlığındadır. Oldukça kaliteli bir makinedir.
Accurate BX-600SX resmine buradan bakabilirsiniz.
SLOW JIGGING İÇİN UYGUN KAMIŞ SEÇİMİ
Slow jigging için kamış seçimi başlı başına balık tutma performansınızı etkileyecek bir konudur. Dolayısıyla balığı kandırma açısından jig kadar, kamışın da önemi bulunmaktadır.
Slow jigging için kamış seçerken dikkat edeceğimiz hususlar aşağıdaki gibidir:
- Kamıştaki en önemli konu, kamışın aksiyonu ile tanınıyor olmasıdır. Birçok kişi, slow jigging için en sağlam kamışı aramakta ve sadece sağlamlığı göz önünde bulundurarak büyük yanılgıya düşmektedir. Çünkü slow jigging ile hedeflenen balıklar, 25 kg. ve üzeri balıklar olmadığından, kamışta dikkat edilecek en önemli konu, aksiyon yeteneğidir. Bunu da esnekliği ve aksiyon esnasında verdiği tepki belirler. Kamışı dirsek altınıza alıp salladığınızda, kamışın ucu ile gövde arasındaki esneme farkı çok fazla olmamalıdır. Eğer çok esnek ise derin suda kamışın ucu suya doğru eğilecek ve aksiyon verirken uyguladığınız kuvveti absorbe edecektir. Bu konuda vereceğimiz en sağlıklı bilgi, sadece doğru kamışa marka adı vererek yönlendirme ile olacaktır. Lütfen verdiğimiz markaların doğru modellerini bulmak için bölgenizdeki akıntı, mera derinliği ve kullanacağınız jig ağırlıklarını göz önüne alınız. Çünkü kamış aksiyon aralığı tamamen avlağınıza göre değişkendir. Slow jigging, birçok uzmana göre minimum 130 GR. jiglerle yapılması gereken bir tekniktir. Derin suda yemin düşüşü esnasında ip ağırlığı jigin aksiyon almasını etkilemektedir. Ben 150 metrenin üzerine Kıbrıs’taki meralar gereği pek çıkmadığımdan, Kıbrıs’ta çok kuvvetli akıntılar her zaman olmadığından ve genellikle 200 GR. civarı jigler kullandığımdan ötürü 300 grama kadar jiglere aksiyon verebilecek bir kamış kullanmaktayım.
- Kamışın hafifliği önemlidir. Ağırlık kişiden kişiye değişken bir kavram olsa da 250 gr. üzeri kamışları kesinlikle önermiyorum ve ideal ağırlığı da 150 gr. civarı olarak belirlemek istiyorum. Çünkü gün boyu jigging yaparken, yorgunlukla birlikte her gramın farkını hissedeceksiniz.
- Kamış uzunluğu 180 cm. ile 220 cm. arasında olmalıdır. Bu aralık mevcut kamışlarınızı çöp diyerek kenara atmamanız açısından verdiğim geniş bir aralıktır. Benim tercihim ise; 190 cm ile 205 cm arasında olan kamışlar yönündedir.
- Slow jigging kamışları tek parça olmalıdır. Şu ana kadar gördüğüm kamışların %90’ı tek parça olsa da kuvveti homojen dağıtıp, kamışın güzel esnemesi açısından tek parça olması önemlidir.
- Halka sayısı ve markası önemlidir. Halkaların zaman içinde çabuk paslanmaması açısından Fuji marka halkalara sahip olduğundan emin olun. Eğer üst segment bir ürün alıyorsanız, firmaların kendi bünyelerinde ürettiği halkalarda da sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.
Slow jigging yaparken düşey bir avcılık yapıldığından, kamış üzerinde minimum 7 adet halka olduğundan emin olun. 7 rakamını, kamışta kaç adet halka olmalıdır sorusuna istinaden bir cevap olarak yazdım. Halka sayısı, genellikle taş balıkları ile uğraşıyor olacağınızdan, balığın vuruş anında kamışa yaratacağı etkiyi homojen dağıtmak amacıyla önemlidir. Benim kullandığım kamışta 9 adet halka bulunmaktadır.
SLOW JIGGING KAMIŞ MARKASI SEÇİMİ
Birçok yabancı sitede kamışları aksiyonlarına göre derecelendiriyorlar. Ancak ben bu yazıda kendi tecrübelerimden yararlandığım için, sadece kullandığım kamışlara yer vermek istiyorum. Bu bağlamda piyasadaki diğer ürünler için, yukarıdaki maddeleri kılavuz alarak doğru kamışı seçebilirsiniz. Dolayısıyla, “aaa x marka kamış neden burada yok, hadi yahu sende?” gibi ibarelere gerek yok. ?
- POSEIDON Slow Jerker PSLJ: Serinin birden fazla modeli bulunuyor ve hepsi 191 cm uzunluğunda. Slow jiggingin yaratıcılarından Sato Sensei’nin geliştirmiş olduğu bir kamış. Kesinlikle en başarılı aksiyona sahip kamışlardan biri ancak sağlamlık konusunda birçok arkadaşımdan kötü geri dönüşler aldım. Bizim için en önemli özellik aksiyon olduğundan, bu kamışı birinci sıraya koymak durumundayım.
- Shimano Ocea Jigger: Her ne kadar bu kamışı bir arkadaşım vasıtasıyla geçici olarak kullansam da gerçekten gerek aksiyon, gerek sağlamlık açısından çok iyi olduğunu söyleyebilirim. 191 cm. uzunluğunda ve 140 gr. ağırlığındadır. Model numarası B634 olarak geçmektedir. Maksimum 300 grama kadar jigleri desteklemektedir.
- Shimano Game Type Slow J: Yaklaşık 2 yıldır kullandığım bir seri. Hem sağlamlık hem de aksiyon açısından kesinlikle çok başarılı bir kamış. Ben max 300 grama kadar olan B684 serisini kullanıyorum. Max 400 gram B685 serisi de oldukça başarılı. Kamış 203 cm boyunda ve 9 halkadan oluşuyor. Neredeyse tüm videolarımda bu kamışı görebilirsiniz. Kesinlikle önerimdir.
- Palms Metal Witch Quest: Bu ürün ilk kullandığım kamışlardan birisidir. Aksiyon konusunda en başarılı birkaç kamıştan biri olduğunu gönül rahatlığıyla iddia edebilirim. Ancak orantısız güç kullanımından kesinlikle uzak durmanız gereken, hassas bir üründür. 685SF serisini incelemenizi öneririm. 190 cm boyutunda ve 149 gram ağırlığındadır.
- Maxel Risky Player Slow Pitch Jigging: Gerek sağlamlık, gerek aksiyon açısından kesinlikle beğendiğim ürünlerden biri. Özellikle 635 modeli oldukça başarılı. 192 cm boyutunda ve 175 gram ağırlığındadır. 90 derece açıda 6 kg drag verebilecek kadar kendilerine güvenmektedirler.
- Jigging Master Violent Slow Jigging: Jigging master kamışlar, hangi kategoride olursa olsun, dünyanın en sağlam kamışlarını üretmektedirler. Birçok ürününde de kuru drag vererek, bunları kanıtlamaktadırlar. 63S serisi oldukça dengeli bir seri. 280 grama kadar jig kullanma imkanı sağlamakta ve 60 derece açıda 18 kilogram drag sunmaktadır.
Başka kamış modelleri için lütfen yukarıdaki kılavuz maddeleri gözden geçiriniz.
İP VE LİDER MİSİNA SEÇİMİ
İp seçimi:
Slow jigging yapıyorsanız, dikkat edeceğimiz önemli konular vardır. Tüm tekniklerde olduğu gibi gerçeğe yakın kalabilmek, jigi bazı zamanlarda mümkün olduğunca hızlı indirebilmek (akıntı varsa ya da balık pelajik bir türse) ve balığı ürkütmemektir. Bu bağlamda ip kullanmanız, şarttır. Kaliteli malzeme = çok para prensibi ne yazık ki burada da pek peşimizi bırakmıyor diyebilirim. Nedenlerini aşağıda kısaca sıralayalım.
İp – (Braid) : iplerin; çekme değeri normal misinalara göre çok daha yüksek olduğundan, daha ince bir takım kullanma şansımız doğar. Bu bize, hem daha fazla ip sarma, hem görünmezlik, hem de hafiflik sağlayacağından jigin aksiyonunu maksimuma çıkartma şansı da verir. Eğer bölgenizde orfoz, lagos gibi balıklar çoksa ve balığı kesmek için kuvvet uygulamak zorundaysanız ya da kuzu balığı gibi şiddetli kalama alan balıklara karşı koyabilmek için minimum PE2 değerde, 8 sarım bir ip almanızı şiddetle tavsiye ederim. Şayet bu balıklar nadirse, ipi PE1.5’a kadar indirebilirsiniz. İncelik, görünmezlik av başarımızı arttıran en önemli konulardan biridir. Bu değerler tabi ürünün kalitesine göre büyük farklılıklar göstermektedir. Eğer ustalığınıza güveniyorsanız ve maksimum keyfi yaşamak istiyorsanız, her zaman en incenin peşinde olun.
İpin rengi de yine önemli bir konudur. Renk konusunu daha önce sitemizde incelemiştik ve eğer derin suda avlanıyorsanız o skalayı bir gözden geçirmenizi öneririm. Konuyu buradan okuyabilirsiniz.
İp konusunda olunca, marka kesinlikle vermem gerekiyor. Şu an piyasada her ne kadar Japon pazarına ait muhteşem ürünler olsa da ben kullandığım ve memnun kaldığım ipleri size belirtmek istiyorum. Öncelikli seçimim kesinlikle Shimano Ocea, ardından Daiwa Tournament ve YGK x8 ürünü gelecektir. Varivas’ın da yine birbirinden kaliteli ipleri bulunmaktadır. Kısacası, piyasada onlarca kaliteli marka ip olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer bir ip önerildiyse, iki ucuna elinizle tutabileceğiniz bir cisim bağlayıp, ani hareketlerle paylayıp patlamayacağını test edebilirsiniz.
Lider Seçimi:
Lider, balığı kandırmada en önemli etkenlerden bidir. Tekne avcılığı yaptığımızdan, lideri uzun tutmamız (3-4 kulaç) görünmezliği arttıracaktır. Liderin elbette birçok yararı bulunmaktadır. Lagos ve orfoz gibi kaya arasına giren balıkları kaya arasından kurtarırken, ip misinanın sürtünmeye olan zayıflığını ortadan kaldıracak, kafa atan balıklarda da şiddetli gelen kuvveti şok emici etki yaratarak absorbe etmemizi sağlayacaktır.
Lider seçimi için, kesinlikle florokarbon (fluorocarbon ya da FC olarak yabancı kaynaklarda görebilirsiniz.) misina seçmenizi öneririm. FC misinalar su altında görünmezlik açısından, monofilament misinalara göre daha verimlidir.
FC misinalar dibe takıldığında kopmadan önce ve kalitesine bağlı olarak %17-37; monofilament misinalar %20-45 ve ipler sadece %4 esneme payına sahiptirler. Bu bilgi angler secrets’tan alınmıştır.
Bizim öncelikli hedefimiz balığı kandırma olduğundan, FC misina tercihinde bulunmanızı kesinlikle önerir, FC kaplı monofilament misinalar olmadığından emin olmanız gerektiğini de altını çizerek belirtmek isterim.
Ben lider misina seçimi yaparken maksimum 0.40 mm. ürünler tercih ediyorum. Büyük balık geldiğinde tek yapmanız gereken, avı zamana yaymak olacaktır. Yeter ki yeterli ipiniz makarada olsun!..
Lider misina markası seçerken; Seaguar, Shimano Ocea, YGK, Varivas ve Daiwa ürünlerini inceleyebilirsiniz. Ben neredeyse tüm avlarımda Seaguar FXR kullanıyorum ve çok memnunum.
SLOW JIG SEÇİMİ
Bu konuyu ayrı bir makale altında yine detaylı inceleyeceğim. Ancak jig seçerken birçok husus bulunmaktadır. Bu hususları lütfen, “sadece bu maddeler dahilinde balık tutabilirsiniz” olarak değil de “balık nazlıyken bu maddelere dikkat edersek, av verimini arttırabiliriz” olarak değerlendiriniz. Unutmamalıyız ki balıkçılıkta şans her alanda olduğu gibi bu işin %60’ını oluşturur. Biz %40’lık kısmı emek ve para dökerek maksimuma çıkartmaya çalışıyoruz.
Evet maddeler halinde slow jig seçimi:
- Şartlara uygun yem seçimi:
- Eğer sabah suyunda avlanıyorsanız ve su halen karanlıksa, seçeceğiniz renkler mümkün olduğunca açık renk; ay ışığı yoksa ve zifiri karanlık devam ediyorsa, hafif fosforlu jigler kullanarak yapılmalıdır. Eğer karanlığa güçlü akıntı ya da bulanık su eşlik ediyorsa, fosfor yani glowu fazla olan yemler seçebilirsiniz. Ben avlarımda zorda kalmadıkça glow kullanmamaya dikkat ediyorum. Bence glow, balığı ürkütmekten başka hiçbir şeye yaramıyor.
- Renk seçimi çok detaylı bir konu ve ben bu konuda Nasuhi abimin yazdığı ve önceden de sitemizde yayınladığımız makaleyi buradan link vererek, renk konusuna açıklama olarak belirtmek istiyorum. Makale linki için aşağıdaki adresi tıklayabilirsiniz. https://www.balikoltamda.com/balik-avinda-hangi-renk-hangi-sartlarda-ve-zamanda-secilmelidir/
- Mümkün olduğunca en küçük jigi seçin. Siz balık olsanız, karnınızı doyuracak en kolay avı seçmez misiniz? Bu da sizin için sizi doyuracak bir avdan fazlası olmamalıdır. Dolayısıyla balık bulucunuzda, eğer 25 kilogramlık bir balık değil de dipte gezen 3-4 kilogramlık balıklardan oluşan bir fangri sürüsü gördüyseniz ve özellikle bu balıkların nazlı olduğu bir dönem ise, kesinlikle küçük jigler kullanın.
- Akıntı varsa ya da derin bir meradaysanız, çabuk düşen jigleri tercih edin. Birçok jigin aksiyonları birbirinden farklıdır. Eğer balık dipte yatan bir taş balığı ise ve akıntı çok ise balığın üzerine yem indirme şansınız büyük oranda azalacaktır. Bu bağlamda dibe en hızlı inen jig, ava en çabuk ulaşılan metot olacaktır.
- Denizde hangi yem varsa, jiginiz ona benzesin. Eğer denizde avcı balık için avlanılacak yem kalamar ise, kalamara benzeyen ya da kalamar renginde olan jigler seçin. Ama renk seçiminde önemli olan husus, 1. maddede belirttiğimiz üzere renk skalasını dikkate alarak gerçekleşecektir. Ben kalamar varsa, pembe renkli ya da hafif pembe fosforu olan renkleri tercih ediyorum. Eğer denizde kalamar yoksa, “balık kalamarı görünce yapışır!” diye düşünmeyin. Eğer izmarit sürüsü varsa, izmarit renklerinde olan jigler seçin.
- Jigin ağırlığı derinliğin iki katı kadar olmalıdır. Eğer ciddi bir dip akıntısı ya da teknenizi hızla sürükleyen bir rüzgar yoksa, derinliğin iki katı jig ağırlığı doğru bir ölçüttür. Örnek verecek olursak; 100 metre derinlikte 200 gr. bir jig kullanmanız doğru olacaktır. Jigin fiziksel yapısı ve düşüş hızına bağlı olarak bu oran değişebilir. Örneğin hızlı düşen bir jig için, 100 metre derinlikle 150 gram tercihinde bulunabilirsiniz.
- Derinliği önemseyin. Slow jigging 50 metre üzerinde yapılırsa daha iyi verim veren bir tekniktir. Çünkü teknenin gölgesi, motor sesi balığı ürkütecektir. Ancak dediğimiz gibi bu balığın çok aç olmadığı, ideal şartlar altındaki verilerdir. 20 metrede balık yakalayamazsınız diye bir iddiada hiç kimse bulunamaz. Ben Kıbrıs sularında dönem dönem 45-50 metrelerde balık ararken, bazı dönemlerde 150 metrelere kadar çıkmaktayım. Bu kişisel gözlemlemelerinizle kazanacağınız bir alışkanlık olacaktır.
- Herkesin kullandığı ürünleri tercih etmemeye çalışın. Balıkların zekası için 8 saniyedir yalanı oldukça bilinen bir durumdur. Emin olun, sürekli avlanılan bölgelerde, balıklar jig kullandığınızı öğreniyorlar ve çok aç olmadıkları sürece, kandıramıyorsunuz. O yüzden başarılı olan jiglerinizi, en yakın dostlarınızla dahi paylaşmayın. Balığın yemediği ya da isteksiz olduğu saatlerde de başarılı jiglerinizi sürekli avlakta göstermeyin.
EN BAŞARILI SLOW JIG MARKALARI NELERDİR?
Bu konu birçok balıkçının ele almak istemediği bir konu. Ben balıkçılığın %60’ının kısmet olduğuna inanan bir balıkçı olduğumdan, bu konuda da kendi tecrübelerimi elden geldiğince aktaracağım.
- Seafloor Control: SFC olarak bilinen, dünyada en çok taklidi üretilen jig markalarından biridir. Hızlı düşen Messiah gibi modelleri varken, Rector gibi yaprak düşüşü yaparak yavaş inen jigleri bulunmaktadır. Konu ile ilgili videomu bu linkten izleyebilirsiniz:
- Zetz: Oldukça başarılı yemleri olan bir markadır.
- Beat: Japon pazarının yine oldukça başarılı yemlerinden biridir.
Elbette başka markalar da bulunmaktadır ama ürün skalası çok geniş olduğundan bu markaları kendiniz de araştırabilirsiniz. Diğer bazı markalar :
- Shimano, Daiwa, Deep liner, Blue Blue, Sea Falcon, Hots, Educe, Poseidon
SLOW JIGGING AKSİYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kullanılan jigin aksiyonuna göre kamışla aksiyon vermemiz gerekmektedir. Bazı yemler düşüş esnasında, bazıları da dibe indirdikten sonra ipi sararken aksiyon almaktadırlar. Bazıları da düzensiz aksiyona sahiptirler. Slow jigging için aksiyon teknikleri aşağıdaki gibidir:
- Long Fall (Uzun düşüş): Bu aksiyon, jigi dibe bırakıp, yukarı sararken kamışı tamamen yukarı kaldırıp, ya yavaş ya da ani düşüş hareketi ile aksiyon verdirerek yapılır. Yaprak düşüşü (leaf fall) yapan yemlerde başarı oranı daha yüksektir.
- Slow Pitch (Yavaş adım): 1/4, ½ ya da tam tutar sarım yapıp, kamışın yukarı doğru esnetilmesi ile yapılan aksiyondur. Her sarım sonrası kamışın esnetilmesine jerk denir. Her türlü yemde kullanılabilir. Hızlı reaksiyon veren yemlerle verimliliği artar.
- High Pitch (Yüksek adım): Slow pitch ile aynı aksiyonların daha sert verilmesi ile sağlanır. Hızlı düşen ve aksiyonu zayıf yemlerde kullanılması verimliliği arttırır.
Yukarıdaki aksiyonları birbirine kombin ederek deneyebilirsiniz.
HANGİ ŞARTLARDA HANGİ AKSİYON VERİLMELİDİR?
Slow jigging, balığı verilen aksiyonlarla kandırmaya yönelik bir tekniktir. Aslında maket ve sahte kullanılarak yapılan tüm teknikler aynı mantaliteyi içermektedir.
Hangi aksiyonu hangi şartlarda vereceğimizi bilirsek, jigi daha iyi çalıştırabiliriz. Aşağıdaki tablo aklımızın bir ucunda da kalabilir ya da makalemizi okuyarak mantığını anlayabilirsiniz. Seçim sizin. 🙂
Durum/Şart | SLOW PITCH | HIGH PITCH | LONG FALL |
Gün doğumu/batımı | UYGUN | DAHA UYGUN | DAHA UYGUN |
Hafif Akıntı | DAHA UYGUN | UYGUN | DAHA UYGUN |
Güçlü Akıntı | TAVSİYE EDİLMEZ | DAHA UYGUN | DAHA UYGUN |
Sığ Su | DAHA UYGUN | TAVSİYE EDİLMEZ | DAHA UYGUN |
Derin Su | TAVSİYE EDİLMEZ | DAHA UYGUN | DAHA UYGUN |
Gün batımı ve doğumu birçok balığın avlanma saatidir. Aç olan bir hayvan herşeye saldıracaktır. O yüzden slow pitch ile uğraşmayın, high pitch ya da long fall ile aksiyonunuzu daha çekici hale getirin. Balık takip yerine, hamle yapacaktır.
Hafif akıntı jig aksiyonlarımıza çok mani olmayacaktır. Bu bağlamda jigi eğer 90 derece ile deniz tabanına teknemizden dik olarak düşürebiliyorsak, bütün aksiyonlar çalışacaktır.
Güçlü akıntı bana göre slow jiggingin ile zaman kaybedilmemesi gereken bir zamandır. Ancak fırtına sonrası balığın aç olabileceği göz önünde bulundurularak, biraz aksiyondan taviz verilerek long fall ve high pitch ile balıklara bir yoklama yapılabilir.
Sığ suda gerek teknenin gölgesi ve sesi, gerekse derinliğin seçeceğimiz jig ağırlığının çok altında kalması benim için slow jigging için doğru bir derinlik değil. Bu balık yakalayamazsınız anlamına gelmiyor. Bu derinliklerde shore jig kamışlarınızla, dikey değil yatay olarak çalışmanız daha fazla performans verecektir. (Örneğin 130 gr. altı neredeyse hiç slow jigim yok, akıntısız bir suda (jig ağırlığı / 2 = derinlik denklemiyle) 65 mt.’nin altında av yapmak için ne kamış ne de makina uygun kalacaktır.)
Derin su canavarların sularıdır. (120 mt üstü) Pertlek gibi canlılara daha yakın olduğunuz derinliklerdir. Artılarıyla birlikte, derin suyun ipiniz üzerinde yarattığı direnç, küçük aksiyon kuvvetlerini de absorbe edeceği için, slow pitch jigging bu derinlikler için çok uygun değildir. Sıfıra yakın bir akıntı ile denenebilir olsa da tavsiyem long fall denemeniz ve dibe değdiniz an 4-5 metre hızlı hızlı sarmanız ardından aksiyona devam etmenizdir. Bu derinliklerde jigi indirirken dahi, baş parmağınızı ipten asla ayırmayın ve her türlü hareketi hissetmeye çalışın. Dipten yükselen bir balığı hissetmezseniz, kaya arası yaptığınızda çok geç kalmış olursunuz.
Derin su avcılığında birden fazla akıntıya maruz kalabilirsiniz. Üst suda güçlü bir akıntı varken, dip akıntısı olmayabilir. Bu tip durumlarda da en iyi çalışan teknik, her zaman long falltur. Alternatif olarak high pitch uygulayabilirsiniz.
Konuyu biraz daha senaryoyla aktarıp, gözünüzde canlandırmanızı istiyorum. Teknede 3 kişi av yapıyoruz. İki arkadaşımız high pitch ya da speed jigging ile aşağıdaki kuzu balıklarını kandırmaya çalışıyor. İkisi de sadece takip alıyor ve balık alamıyorlar, sizce sizin vermeniz gereken doğru aksiyon nedir? Eğer balık tok ya da aktif değilse, balığa daha kolay, onu uğraştırmayacak bir yem gereklidir. Buna da kolay lokma denir. Kolay lokma da etine dolgun ve az hareketli bir balıktır. Hemen Gawky’yi (SFC) takıp, slow pitch jigging yapalım. (Reklam gibi olmasın, ben hep bunu yapıyorum.)
Şimdi başka bir senaryoya geçelim. Akıntı var, ipteki tansiyon çok yüksek. Çok fazla dikey olarak jige aksiyon veremiyoruz. Ne yapmalıyız? Elbette akıntıya direnç göstermeliyiz! High pitch ile daha sert jerkler yapmak ya da long fall ile akıntı içinde yemin biraz daha serbest düşmesini sağlamak, ipteki direnci jigten bir tık uzaklaştıracaktır.
SLOW JIGGING İÇİN KULLANILAN DÜĞÜMLER
2 düğüm öğrenerek slow jigging yapabilirsiniz. Elbette çok daha sağlam olan PR ve bobin düğümleri bulunsa da aşağıdaki tekniklerle 100 KG’lık balıklarla herhangi bir kayıp yaşamadan mücadele edebildim. En etkili bu iki düğümü aşağıda videoları ile birlikte iletiyorum:
- Super Tony Pena Düğümü: https://www.youtube.com/watch?v=p1sZw1Qz3QI bu adresten ip ile liderin birbirine nasıl bağlandığını inceleyebilirsiniz.
- Zincir düğümü: Esnek yapısı sayesinde ani darbelerden solid ringin (kapalı halka) patlamasını bazı durumlarda da balığın dişleyerek ringi patlatmasını büyük oranda engeller. Zincir düğümünde, her düğümün birbirine ters atıldığına ve düğümlerin birbirine oturduğuna mutlaka dikkat ediniz. Chain knot : https://www.youtube.com/watch?v=xCZKPnxjbxo
SLOW JIGGING İÇİN GEREKLİ MATERYALLER
Balığa gitmeden önce mutlaka yanınıza almanız gereken bir ürün varsa, o herşeyden önce pensedir. Pense ister teknede ister kara avında hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Bu bağlamda tüm malzemeleri kısaca listeleyelim:
- Spinning için uygun bir pense
- Jigler için uygun iğneler
- Solid Ring
- Split Ring
- Grip, file ya da kakıç
Pense: Split ringleri ayırırken kullanacağınız, gerektiğinde ip ya da misinayı kesecek, hatta daha da gerektiğinde vücudumuza girmiş bir iğneyi kesebilecek bir penseden bahsediyorum. Ucuzlarından bir örnek model seçtim, buradan inceleyebilirsiniz. Gerçekten çok üst düzey modeller var ve fiyatları 1000-2000 TL’lere kadar çıkmaktadır, bence gerek yok. Paslandıkça alın yenisini derim.
İğne seçimi: Jigler için Owner, Vanfook, Cultiva ve Decoy marka iğneleri seçebilirsiniz. Ben genellikle Owner ve Vanfook ürünlerini tercih ediyorum. 200 gram civarı jigler için, çiftli 3 numara iğne yeterlidir. Örnek resime buradan bakabilirsiniz.
Solid Ring: Evet, herşeyimiz hazır, ipten sonra, lider bağladık ve bu noktada devreye solid ringler giriyor. Solid ringleri liderimize klips düğümleri ile bağlayabilirsiniz. Ben genellikle chain knot (zincir düğümü) ya da palomar düğümü kullanıyorum. Düğümlere buradan da ulaşabilirsiniz. Solid ringler açılma şansı olmayan, 150 200 KG’lık balıkların kırabileceği özel malzemelerdir ve oldukça ucuzdur. Solid ring nedir diyorsanız, buradan bakabilirsiniz.
Split Ring: Bu ürünleri de kaliteli malzemeden seçmeniz gerekiyor. Çünkü pense ile solid ringe ve jige geçirirken, zamanla aralanma yapabilirler. Size tavsiyem, kullandığınız tüm jiglerin üzerinde hazır olarak split ringleri bırakın. Böylelikle sadece o ürünle, arada kullanacağınız için aralanma olasılığı azalacaktır. Split ring nedir diyorsanız, buradan inceleyebilirsiniz.
SLOW JIGGING İÇİN TEMEL İPUÇLARI
El emeği göz nuru bir makaleyi daha sonlandırırken, bazı konuların üzerinden geçmek istiyorum.
- Slow jigging balığı kandırmak amacıyla uygulanan bir tekniktir. Gerçekçilik, verimliliği arttırır. O yüzden kullanacağınız jig gerçekçi olsun. Sizin değil, balığın beğeneceği bir jig seçin.
- Ne kadar ince malzeme olursa, balığı o kadar az ürkütürüz. O yüzden mümkün olduğunca fosfordan kaçının. Açık havada 1000 metre derinlere kadar güneş ışığı inebilmektedir. Balıklar kör değildir ve kullandığınız her malzeme suda daha büyük görünür. Bu yüzden her zaman her şeyin küçüğünü tercih edin.
- Slow jigging ile balık yakalarken verim almak için, 65 metrenin üzerinde gezinin. Sabah ve akşam suyunda verim alamazsanız, gün boyu ara ara denemeye devam edin. Açık deniz balıkçılığı kıyı balıkçılığı gibi değildir.
- Akıntılı sularda büyük jigler kullanmak yerine, hızlı düşen küçük jigler edinin. Jiglerin düşüş aksiyonlarını öğrenmek için, tekneden bıraktığınız ilk 10 metreyi izleyebilirsiniz.
- Teknede çok kalabalık avlanmayın. Eğer bir meradaysanız, ilk atışı sadece bir kişi yapsın. Verim alırsanız, birden fazla jig indirebilirsiniz.
Bu makalede yayınlanan tüm içerik kaynak belirtilmeksizin Balık Oltamda’ya ait olmayan hiçbir platformda paylaşılamaz. Kaynak ve link verilmeden yapılan tüm paylaşımlarda, Balık Oltamda hak sahibi olacaktır.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim,
Saygılarımla,
Cihan Kızılgül