Spinning – Atçek Tekniği Nedir? Malzeme Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm yazımı nihayet başlayıp, tamamladım.Tüm yazı kendi tecrübelerimle sabit olup, yüzde yüz el emeğidir ve kaynak gösterilmeden paylaşılması gerçekten sıkıntılıdır. 🙂  Yazımı belirli başlıklar altında inceleyeceğim ve zamanla bu başlıkları daha da genişleteceğim. Başlayalım… 🙂

Türkiye’de bilinen adıyla at-çek yani spinning tekniği dünyada uzun zamandır uygulansa da, ülkemizde son yıllarda hakettiği popülariteye ulaşmıştır.  At-çek tekniğinin bu kadar uygulanmasının en temel esası; seçilen malzemelerle, hedeflenen balığa canlı yem süsü vermektir. Böylelikle kullanılan malzemenin gerçekçiliği ve doğru aksiyonu ile verim de doğru oranda artmaktadır.

İlk olarak, ben bu işi yapacağım ve  ” Spin – Atçek Ekipmanı için doğru ekipman nasıl olmalıdır? ”  Bu sorunun cevabını detaylı olarak vermeye çalışacağım.  Ancak makineden kamışa, sahte balıktan seçilen ipeğe ve hatta anlatacağım bilimum malzemelerin bir bütün olarak ele alınması, performans ve verimlilik açısından olmazsa olmazdır.

Spin – Atçek için Makine seçimi 

Öncelikle avlandığımız sulardaki hedef balığımızı bilmeliyiz. Hedefleyeceğimiz balıkların hepsi predatör olarak tabir ettiğimiz avcı balıklardır.  Bazıları yavaş aksiyonları severken, bazıları hızlı aksiyonlara daha iyi av verecektir.

  • Makinelerin tur oranları, bir turda saracağı misine ya da ipeği bize yaklaşık olarak belirtse de makinenin spool yani kafasının büyüklüğü ve farklı dinamikler yine bu orana etki etmektedir. Bu bağlamda makinelerin genel özelliklerinden kısaca bahsederken; farklı devirde makineler, sizlere makine turunun dışında, aradığınız sarım miktarını veriyorsa, göz önüne alacağınız etken sarım miktarıdır. Devir yükseldikçe makine dişlileri ufalıp sarım hızı artacak, devir sayısı azaldıkça dişli büyüyecek ve makinenin torku artacaktır. Ayrıca makinedeki ipeğin doluluk oranı, makinanın bir turda saracağı ipeği de doğru oranda etkileyecektir.
  • Spin – Atçek için eğer bir ürün seçiyorsanız, bakacağınız en önemli noktalardan biri de ürünün ağırlığıdır. Ne kadar hafifse, o kadar uzun süre deneme yapıp, daha az yorularak ve keyifle gün geçirebilirsiniz.  Spinning için bir makinanın ideal ağırlığı, her ne kadar kişiden kişiye değişse de genel olarak 350 gr’ın altında olması, tercih sebebidir. Elbette heavy spin de yapacağım diyorsanız, bu rakam 650 GR’lara kadar çıkacaktır. Örnek bir heavy duty spin makinesi için tıklayınız.
  • Ürün seçerken, makine kafasının üzerinde ipeğin ya da misinanın kolay çıkış yapmasını sağlayacak bir eğim olduğundan emin olunuz. Bu atış esnasındaki sürtünmeyi azaltacağından, daha uzak erimli atışlar yapmanıza olanak sağlayacaktır.  Örnek ürün resmi

Şimdi hangi balıklara, nasıl makineler seçmeliyiz ondan bahsedelim.

  1. Levrek Avı için ideal makineler : Levrek avı için seçilecek makineler diğer makinelere göre nispeten daha yavaş olmalıdır. Çünkü levrek fazla aksiyondan rahatsız olan, mümkün olduğunca avdan kendinizi gizlemeniz gereken ve yavaş sarımı seven bir balıktır. Bu bağlamda 2500-4000 arası kafaya sahip olan, deviri 5.5in altında 4:7:1 civarı olan bir makine işinizi fazlasıyla görecektir. Eğer 6:2:1 tura sahip bir makineniz varsa, biraz daha yavaş sarım yapmak zorunda kalacak ve bu sizi daha fazla yoracaktır. Bu özelliklere dikkat ederken, seçtiğiniz makinenin mutlaka bir turdaki sarım uzunluğunu sorunuz. Kafanın büyüklüğüne bağlı olarak, düşük devirli dahi olsa, bir turdaki sarım oranı fazla olabilir. Biz genel olarak levrek için 65 ile 85 cm arasında sarım yapan makineleri ideal olarak görüyoruz ve  kullanıyoruz.
  2. Lüfer veya kofana için ideal makinalar : Lüfer avı için seçilen makineler orta hızda veya biraz daha yüksek devirde olursa, agresif bir balık olan lüferi daha çok etkileyecek ve verimini arttıracaktır. Makine kafasının 3000-4000 arası olması, devrinin yine 5:1 üzeri olması veya bir turda sarım miktarının 75 cm’in üzerinde olması genel olarak tercih edilmektedir.
  3. Akya (Lichia Amia), Yazılı Orkinos, Lambuka ve Sarı kuyruk için ideal makinalar : Bu balıklar oldukça büyüyebilen ve hızlı yüzen balıklardır. Bu bağlamda; kullanılan makinelerin hem hızlı sarım yapabilmesi (bir turda minimum 80 cm sarması), hem de torkunun  yüksek olması gerekmektedir.  Kullanılan sahte balığa ya da jige istinaden, verilen aksiyon çok değişken olduğundan bu balıklar ve avlanma teknikleri için makineleri ayrı incelemek gerekiyor.
    Eğer popper yemlerle av yapacaksanız; yüksek sarım kapasitesi olan, drag gücü yüksek makineler tercih etmeniz, av yakalandığı zaman kıyıya getirebilme şansınızı arttıracaktır. Çünkü lambuka ve yazılı orkinos gibi balıklar üzerinize doğru yüzecek ve boşluğu bulduğu an kaçmaya çalışacaktır.Ben genel olarak avlarımda minimum 4000 kafaya sahip olan (Shimano Biomaster 5000SW PG benim makinem, spin ya da shore jigging için her avda kullanabiliyorum.) ya da popper yemle çalışacaksam 6:2:1 turu olan üst düzey makineler kullanıyorum.  (Aynı makinanın XG serisi de var)
  4. Iskarmoz, Zargana ve Baraküda için ideal makinalar : Bu balıklar su üzerinde avlanan ve hızlı aksiyona daha çok ilgi duyan balıklardır. Ben avlarımda minimum 3000’lik bir kafaya sahip olan, turu mümkün olduğunca yüksek makineleri tercih ediyorum. Bir turda sarım miktarı 80 cm ve üzeri ve gerçek dragi (çekiş gücü) 5 kg’dan büyük olan herhangi bir makine ile bu balıkları kolaylıkla kıyıya çekebilirsiniz.

Önemli Not : Shimano makinelerde; PG, HG ve XG ibareleri görürsünüz. Power Gear (PG) olanlar, torku yüksek ve dişlisi büyük makinelerdir. Böylelikle jigging için daha elverişlidir. High Gear (HG) ve Extra High Gear (XG) makinalar ise, daha küçük dişlilere sahip olup, devir hızları yüksektir. Böylelikle bir turda daha yüksek sarım yapacaklar ancak PG makinalara göre sizi bir tık daha fazla zorlayacaktır.


Spinning için uygun kamış nasıl olmalıdır ?

Kamış seçimi yine avlanacağınız balığa, avlağın genel durumuna ve en önemlisi balığı kandırmak için kullanacağınız sahte balığa ya da jige bağlı olarak oldukça değişken bir konudur. Spinning ve atçek için üretilmiş kamışların belirli standart özellikleri vardır.

  1. Her spin kamışının mutlaka kullanacağınız sahte balık ve jig için bir atar değeri bulunmaktadır. Örneğin, kamışın üzerinde yazan 10-30 Gr. atar aralığından anlayacağımız; 10 ile 30 Gr. arası sahte balık ya da jiglere en iyi aksiyonu vereceğidir. Eğer hedefinizde olan balık bir levrek ise, levrek için kullanılan sahteler bu ağırlık aralığında olacağından, bu tip bir kamışı seçmeniz sizin için doğru bir tercih olacaktır. Yine minimum atar değeri 10 ve maksimum 10-50 şeklinde aksiyon ve atar aralığına sahip olan kamışları da tercih ederseniz, hatalı bir seçim yapmış olmazsınız. Ben Akdeniz’de avlandığım ve minimum 20 GR.’lık sahteler ve jigler kullandığım için; 15-50 atar aralığı olan, 246 Cm. medium heavy bir kamış kullanıyorum. Hem gelecek trofeye kamış ile de kalama vermemi, hem de balık dibe bastığında kafasını yukarı çevirmek için gerekli kuvveti vermemi sağlamaktadır. Ayrıca bozuk havalarda verdiğim aksiyonu, dalganın ve akıntının karşı kuvvetine karşılık absorbe etmediği için tercihimi bu tip bir kamıştan yana kullanıyorum. Ancak LRF takımlarıyla, 2-12 Gr. kamışlar kullanıp, aksiyon vermeye çalışan birçok arkadaşımız da elbette mevcut.
  2. Kamışın makinede olduğu gibi, ağırlığı çok önemlidir. Karşılaştırdığınız ürünler arasında kararsız kaldıysanız, mutlaka hafif olana öncelik veriniz.
  3. Spinning için ideal kamış uzunluğu, 240 cm ile 280 CM arasında olmalıdır. Kamışın kalitesinin eşit olduğu şartlarda, 270 bir kamışla biraz daha uzun bir mesafeye atış yapabilecekken, daha çabuk yorulacaksınız. Bu nedenle eğer çok uzağa atmayacak ve sarp yerlerde avlanacaksanız 240 cm bir kamış tercih etmenizi öneririm.
  4. Kamışın tek parça ya da maksimum 2 parça olması, esnemesi ve sağlamlığı açısından genel olarak doğru bir kanıdır. Teleskopik ve 2 den fazla parçaya sahip olan kamışları, bu işe gönül vermiş birisi olarak tavsiye etmiyorum. Eğer aracımda yerim yok, sürekli bagajımda taşıyacağım ve deniz kenarından iki atış yapmayalım mı diyorsanız? Elbette alın ve yapın. 🙂
  5. Kamışı alırken mutlaka halkalarını iyi inceleyin. FUJI halkalara sahip olan kamışlarda yaşanan korozyon diğer ürünlere göre daha azdır ve tuzlu suda avlanacaksanız, bu oldukça önemli bir konudur. Elbette, üst düzey farklı ürünler arıyorsanız, firmaların kendi bünyesinde yapmış olduğu kaliteli halkalar da mevcut. Alım öncesi ister grubumuzdan sorarak, ister internette araştırarak kararınızı verebilirsiniz. Diğer önemli bir konu da halkaların genişliğidir. Birçok üründe rüzgar tutmadığı gerekçesiyle dar halkalar kullanılıyor ve yeni başlayanlar için bu halkalar kabus olmaktadır. Şayet lider kullanıyor ve uzun bırakıyorsanız, mutlaka halkaların düğüm geçirimliliğini kontrol ediniz. Eğer çok küçükse, düğümlerinizle başınızın dertte olacağı kesin!
  6. Makinenin kamışa bağlandığı yerleri de iyi kontrol edin. Sert plastik ile yapılmış makine birleşim yerleri, uzun süreli at çek avlarınızda ellerinizi tahriş edecek ve sizi mutsuz edecektir. Eğer kamış seçiminizi çoktan yaptıysanız ve durumla ilgili şikayetiniz varsa, mutlaka atçek eldiveni kullanınız.

İpek ve Misina Seçimi

Spinning yani at-çek yapıyorsanız, en önemli etken yukarıda belirttiğimiz gibi her zaman gerçeğe yakın kalabilmek ve balığı kandırabilmektir. Bu bağlamda ipek kullanmanız, şarttır. Kaliteli malzeme = çok para prensibi ne yazık ki burada da pek peşimizi bırakmıyor diyebilirim. Nedenlerini aşağıda kısaca sıralayalım.

  1. İpek – Örgü (Braid) iplerin; çekme değeri normal misinalara göre çok daha yüksek olduğundan, daha ince bir takım kullanma şansımız doğar. Bu bize, hem erim (uzağa atma), hem görünmezlik, hem de suya batma minimuma indirgendiğinden, sahte balığa verilen aksiyonu maksimuma çıkartma şansı verir. Türkiye’de Akdeniz hariç, tüm sularda 0.12 mm ya da PE1 ve üzeri ipekler işimizi görmektedir. Tavsiyem yeni başlayanlar için 0.14-0.16 mm olmasıdır. Bu değerler tabi ürünün kalitesine göre büyük farklılıklar göstermektedir. Eğer ustalığınıza güveniyorsanız ve maksimum keyfi yaşamak istiyorsanız, en incenin peşinde olun. 🙂
  2. İpeğin yumuşaklığı tartışma götürür bir konudur. Ancak kesinlikle yumuşak olmalıdır demek büyük bir hatadır. Eğer rüzgarlı bir bölgede sürekli olarak spin yapıyorsanız, çok yumuşak bir ipek atış esnasında çok daha çabuk karışacaktır. Bu bağlamda biraz daha sert bir ürün seçmenizi öneririm.
  3. İpek satın alırken, karşınıza X4 X6 X8 gibi ibareler çıkacaktır. Bu ibareler, ipeği oluştururken sarılan kaç kat ipek olduğunu gösterir. x8 ipekler diğer ipeklere göre her ne kadar sağlam olsa da daha ağırdır. Eğer hedeflediğiniz balıklar çok büyük değil ise, light spinning için x4 ürünleri tercih edebilirsiniz. Eğer ben heavy sping de yapacağım diyorsanız, x8 ipekler mantıklı olacaktır.
  4. İpeğin rengi de yine önemli bir konudur. Renk konusunu daha önce sitemizde incelemiştik ve eğer derin suda avlanıyorsanız o skalayı bir gözden geçirmenizi öneririm. Konuyu buradan okuyabilirsiniz.

İpek konusunda olunca, marka kesinlikle vermem gerekiyor. Şu an piyasada her ne kadar Japon pazarına ait muhteşem ürünler olsa da ben kullandığım ve memnun kaldığım ipekleri size belirtmek istiyorum. Öncelikli seçimim kesinlikle Daiwa Tournament olacaktır. Ardından, YGK x8 ürünü gelecektir. Her 10 metrede bir renk değişimi olup, multi color bir ipektir. Böylelikle ne kadar uzağa attığınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bunların ardından önereceğim son ipek ise; Power Pro’dur. Daiwa Tournament ve YGK’ya göre biraz daha serttir.

 

Misina Seçimi

Şok lider (shock leader) ya da lider (leader) olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanları aslında farklılık gösterse de temel kullanım amaçları bellidir.

  1. Kayalık bölgelerde ipeğin sürtünmeye karşı olan zaafiyetini ortadan kaldırmak.
  2. İpeğimizin esneme kabiliyeti, fluorocarbon misinalara göre çok daha düşük olduğundan, balığın verdiği anlık kuvveti misinada absorbe etmek.
  3. İpeğin sudaki görünürlüğünü ortadan kaldırmak.

Monofilament ya da fluorocarbon misinalar kesinlikle tercihimiz olmalıdır. Ben ister shock leader olsun, ister leader misina olsun hepsinde daha yumuşak olan %100 fluorocarbon misinaları kullanıyorum. Uzunluğu aslında avlandığınız bölgenin derinliğine bağlı olarak bazen 2-3 kulaca kadar çıkabilirken bazen sadece 30 cmlik bir shock leader işinizi görecektir. Ben lideri, atış esnasında tuttuğum yerin hemen ilerisinden başlatıyorum ve 2-3 metrelik bir lider kullanıyorum. Bu şekilde ipekten tutarak attığınızda; kuvveti daha doğru bir biçimde verebilir ve görünürlüğü minimuma indirebilirsiniz.

Dipnot : Eğer fluorocarbon misina bulduğunuzda piyasa fiyatının çok altında ise, fluorocarbon kaplı olup olmadığını inceleyiniz. Birçok ucuz fluorocarbon misinalar, aslında sadece kaplamadır. Fluorocarbon misina için Seaguar, YGK, Daiwa ve Shimano ürünlerini inceleyebilirsiniz. Bu ürünlerin hepsinin farklı kaliteleri bulunmaktadır.

 

 


Sahte Balık, Silikon ya da Jig Seçimi 

Bu konu aslında başlı başına tecrübeyle kazanılan ve sayfalarca anlatılabilecek bir konu. Bu bağlamda; denizlerimizde yaşayan balıklar ne tür sahtelere ilgi duyuyor ve nasıl verim alabiliriz kısaca bahsetmeye çalışacağım. Spinningte karşımıza çıkacak bazı terimleri kısaca aktaralım:

  • Jerk – Twitch : Sarım esnasında, kamışın ucunu ipeğin zıt yönüne doğru hızlıca çekmektir. Çektiğimiz balığa, yaralı ya da kaçan balık süsü vermektedir. Ortalama her 4-5 sarımda bir tek, ikili ve üçlü olarak düzensiz yapmanızı öneririm. Hiçbir balık, yaralıyken aynı hareketi yapmayacaktır.
  • Wobbling : Çektiğimiz balığın yalpalama aksiyonudur. Örnek video için tıklayınız.
  • Roll Action : Balığın sarım esnasında jerk ya da twitch yapıldığında, bir rulonun içinden dönerek çıkma yaptığını düşünün. Bu aksiyonun en iyi tanımı bu olacaktır.
  • WTD – Walk The Dog : Kamışı titreterek ve eş zamanlı yapılan sarımla ortaya çıkan aksiyondur.  İpeği, suyu döverek, kısa aralıklarla sarım yaparak da bu aksiyonu verebiliriz. Örnek video için tıklayınız.

Sahteler belirli kategorilere ayrılmaktadır. İsterseniz ilk onlarla başlayalım :

  1. Floating Sahteler : Bu tip sahteler, sarımı durdurduğunuzda batmayan, dalar değerleri belirli olan sahtelerdir. Dalar aralığına erişmek için mümkün olduğunca kamışı suya yakınlaştırmak ve yavaş sarmak gerekmektedir. Ben avlarımda genel olarak floating sahteler tercih ediyorum. Ancak sizin hedef balığınıza göre, bu değişir. 🙂
  2. Sinking Sahteler : Bu tip sahteler, sarımı durdurduğunuzda ya da çok yavaş sarımlarda sürekli dibe batma eğimindedirler. Patlak havalarda floating sahtelere göre daha çok iş yapmaktadırlar.
  3. Suspending Sahteler : Bu sahteler, çekme hızınıza bağlı olarak hep aynı derinlikten gelirler. Eğer sarımı hızlıca durdurur ve sert aksiyonlar verirseniz, birçok farklı aksiyon yapabilmektedirler. Kısaca kelime anlamıyla açıklayacak olursam, askıda kalan sahtelerdir.
  4. Top water ve popper sahteler : Top water sahtelerin en belirliyici özelliği, gagalarının olmamasıdır. Gagalar balıklara dalma eğilimi verdiği için bu tip su üstü sahtelerde kullanılmazlar. Popper sahteler ki benim floating sahtelerden sonra en favori sahtelerimdir, doğru aksiyonla birlikte çok fazla ses çıkartıp, su sıçratarak en dipteki balığın bile ilgisini çekmektedirler. Burada bir özel bilgi vereyim, popper sahteler kullanıyorsanız, kesinlikle tek ve sağlam iğne ile kullanınız. Çünkü hedeflediğiniz predatörler özellikle derin suda yaşayan bir cinsse, her zaman alttan saldırma eğiliminde bulunacak ve sağlam yakalanmayacaktır. Üçlü iğnelerle birlikte vücudundan yakalanan bir balık ise çabuk kurtulacaktır. Tek iğne, avcılığı biraz düşürse de yakalanan balığı kıyıya getirecektir. 🙂

Hangi balık, nasıl sahteleri sever?

Eğer hedefimizdeki balık levrek ise; öncelikle su üstü (top water) sahteler kullanmanızı öneririm. Yavaş sarıma imkan tanıyan, su üstünden yüzerek gelen sahteler levrek için uygun sahtelerdir. Ayrıca sahte balık ne kadar küçülürse, predatör açısından o kadar kolay bir av olacaktır.  Bu da bizim için o kadar verim demektir. Bu konudan farklı olarak, balığın çok saldırgan olduğu ve su üstünde küçük balıkların kaçtığını gördüğünüz zamanlarda, biraz daha büyük sahtelerle de trofelerin peşine düşebilirsiniz. 🙂

Levrek avcılığında; diğer türlerde olduğu gibi silikonlar yine jig headler kullanılarak denenmelidir ve başarı oranı çok yüksektir. Suyun bulanık olduğu zamanlarda, silikon kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Lüfer, kofana, lichia ve kuzu balığı için de yine su üstü sahteleri WTD tekniği ile kullanabilirsiniz. Her ne kadar derin suda, sinking ya da floating sahteler daha başarılı olsa da su üstünden gelen çırpınma sesi birçok predatörün ilgisini çekmektedir.

Ben genellikle DUO ürünlerini kullanıyorum. Ayrıca çantamda Daiwa, Shimano ve Yozuri sahteler de bulunmaktadır.

Sitemizdeki ziyaretçilerimize sorarak elde ettiğimiz listeyi en başarılı maket balıklar başlığı altında buradan inceleyebilirsiniz.


Maket balığın bağlanması için gerekli materyaller

Balığa gitmeden önce mutlaka yanınıza almanız gereken bir ürün varsa, o herşeyden önce pensedir. Eğer atçek sporuna gönül verdiyseniz; zor meralarda ordan oraya koşuşturuyor, güvenliği elden bırakmamak gerektiğini biliyor olmalısınız. Ama bu işin heyecanıyla olmadık kazaları da yaşayabilmeniz an meselesidir ve iyi bir pense sizi hayatta tutar. Yıllar önce elimde balıkla bir selfie çekmeye çalıştığımda, elimden kayan balık ve elime giren iğne, bana pensesiz bir avcılığın ne kadar acı olduğunu tecrübeyle sabitledi. Bu bağlamda tüm malzemeleri kısaca listeleyelim:

  1. Spinning için uygun bir pense
  2. Solid Ring
  3. Split Ring
  4. Eğer solid ya da split ringle uğraşamam diyorsanız, atçek avına uygun klipsler.
  5. Grip, file ya da kakıç
  • Pense : Split ringleri ayırırken kullanacağınız, gerektiğinde ipek ya da misinayı kesecek, hatta daha da gerektiğinde vücudumuza girmiş bir iğneyi kesebilecek bir penseden bahsediyorum. Ucuzlarından bir örnek model seçtim, buradan inceleyebilirsiniz. Gerçekten çok üst düzey modeller var ve fiyatları 1000-2000 TL’lere kadar çıkmaktadır, bence gerek yok. Paslandıkça alın yenisini derim. 🙂
  • Solid Ring : Evet, herşeyimiz hazır, ipekten sonra, lider bağladık ve bu noktada devreye solid ringler giriyor. Solid ringleri liderimize klips düğümleri ile bağlayabilirsiniz. Ben genellikle chain knot (zincir düğümü) ya da palomar düğümü kullanıyorum. Düğümlere buradan ulaşabilirsiniz. Solid ringler açılma şansı olmayan, 150 200 KG’lık balıkların kırabileceği özel malzemelerdir ve oldukça ucuzdur. Solid ring nedir diyorsanız, buradan bakabilirsiniz.
  • Split Ring : Bu ürünleri de kaliteli malzemeden seçmeniz gerekiyor. Çünkü pense ile solid ringe ve sahte balığa ya da jige geçirirken, zamanla aralanma yapabilirler. Size tavsiyem, kullandığınız tüm sahte balıkların ya da jiglerin üzerinde hazır olarak split ringleri bırakın. Böylelikle sadece o ürünle, arada kullanacağınız için aralanma olasılığı azalacaktır. Split ring nedir diyorsanız, buradan inceleyebilirsiniz.
  • Spin Klipsleri : Eğer trofe peşindeyseniz, nacizane önerim kesinlikle klips kullanmayınız. Klipsler her ne kadar kaliteli olursa olsun, açılma eğilimine sahip olmaları gerektiğinden büyük avlarda açılmaktadır. Çok özel ürünleri dahil etmeyerek, burada yol gösterici olduğumuzdan, tavsiyelerimizde görecelilik esasını ortadan kaldırmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer split ile uğraşamam diyorsanız, spinning için klips seçerken en önemli konu, balığa doğru aksiyon verebilmek adına klipslerde fır döndü olmamasıdır. Bu yüzden seçim yaparken, seçtiğiniz klipslerde fır döndü olmamasına dikkat etmelisiniz. Örnek bir spin klipsini buradan inceleyebilirsiniz.
  • Fishing Grip : Su içinde avlanırken ya da sportif balıkçılık yaparken balığa zarar vermeden balığı tutabilmek için kullanılmaktadır. Balığın ağzına yerleştirilerek, kaçması  ve iğnenin çıkarılması sağlanır. Örnek bir grip resmi için burayı inceleyebilirsiniz.

Bu yazının kaynak belirtmeden paylaşılması yasaktır. Lütfen emeğe saygı duyalım.

Facebook'ta Yorumla
(Visited 10.003 times, 1 visits today)

Bunlar da dikkatinizi çekebilir! :)